[Τα site της ομάδας West-Media.gr στο διαδίκτυο]

Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2022 16:59

Απόκοσμες εικόνες: Διαδραστικός χάρτης σας «ταξιδεύει» σε 200.000 γαλαξίες – Περιηγηθείτε με ένα κλικ (βίντεο)

Ένας διαδραστικός χάρτης ο οποίος απεικονίζει το παρατηρήσιμο σύμπαν σε όλο του το μεγαλείο δημιούργησαν αστρονόμοι στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Κάθε κουκίδα στον χάρτη είναι ένας γαλαξίας, ο οποίος περιέχει δισεκατομμύρια αστέρια και πλανήτες. Περίπου 200.000 γαλαξίες αναπαρίστανται με εκπληκτικά ακριβή λεπτομέρεια.

Για να περιηγηθείτε στο σύμπαν, πατήστε εδώ.

Τα δεδομένα για να δημιουργηθεί ο χάρτης

Χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν επί 20 χρόνια στο πλαίσιο της ψηφιακής έρευνας Sloan Digital Sky Survey, ο χάρτης δείχνει τις πραγματικές θέσεις και τα χρώματα των γαλαξιών επιτρέποντας στους χρήστες να περιηγηθούν εύκολα.

Ο συγκεκριμένος χάρτης χρησιμοποιεί δεδομένα που δεν είχαν προηγουμένως δημοσιοποιηθεί στο κοινό και είναι ίσως ο πιο ολοκληρωμένος κοσμικός χάρτης που έχει φτιαχτεί για όλο τον κόσμο.

Το στενότερο σημείο του χάρτη προέρχεται από τον Γαλαξία μας και περιβάλλεται από γαλάζιες κουκίδες σπειροειδών γαλαξιών σε απόσταση έως και δύο δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Πιο μακριά, στο κίτρινο χρώμα ελλειπτικοί γαλαξίες επισκιάζουν τους αμυδρότερους σπειροειδείς. Περιπλανώμενες κόκκινες κουκκίδες που απεικονίζουν μετατοπισμένα κβάζαρ, είναι διάσπαρτες στο προτελευταίο όριο του σύμπαντος που καλύπτεται από αέριο υδρογόνο.

Η κορυφή του χάρτη αποκαλύπτει την πρώτη λάμψη που εκπέμπεται αμέσως μετά το Big Bang, πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Μέχρι χθες κανείς δεν είχε αφιερώσει χρόνο για να δημιουργήσει έναν χάρτη που να είναι όμορφος, επιστημονικά ακριβής και προσβάσιμος σε ανθρώπους που δεν είναι επιστήμονες.

Δείτε το βίντεο:

pronews.gr