[Τα site της ομάδας West-Media.gr στο διαδίκτυο]

Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2023 15:42

Οι ελληνικές τοποθεσίες που έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη Wikipedia

τη νέα μελέτη της, η εταιρεία οργάνωσης περιπετειωδών ταξιδιών Explore Worldwide αποκάλυψε τα πιο «ενδιαφέροντα μέρη» στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το πόσες φορές αναφέρονται ως κύρια τοποθεσία σε πάνω από 1,2 εκατομμύρια άρθρα της Wikipedia.

Τα άρθρα στη Wikipedia που περιγράφουν λεπτομερώς ένα γεγονός ή ένα κτίριο σε ένα συγκεκριμένο μέρος, για παράδειγμα άρθρα για αρχαία ερείπια, διάσημους τόπους μάχης ή σημαντικά ορόσημα, έχουν όλα επισημανθεί με μια «πρωταρχική τοποθεσία» και οι ειδικοί δεδομένων της Explore ανέλυσαν τον κωδικό της αυτής της πρωταρχικής τοποθεσίας για 1,2 εκατομμύρια άρθρα στη Wikipedia για αυτή τη μελέτη.

Εφαρμόστηκε μια «βαθμολογία στάθμισης ενδιαφέροντος» για να μειωθεί όσο γίνεται η επιρροή από τα αγγλικά μέσα στα άρθρα, με τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης να δείχνουν ότι μερικές από τις ελληνικές τοποθεσίες με τις περισσότερες ετικέτες στα άρθρα της Wikipedia περιλαμβάνουν τη Μεγαλόπολη, το Τσοτύλι και τα Γρεβενά.

Η δεκάδα με τα πιο ταγκαρισμένα σημεία στην ελληνική επικράτεια στη Wikipedia και το σκορ που πέτυχε η καθεμία.

Αθήνα – 392
Μεγαλόπολη – 136
Τσοτίλι – 93
Γρεβενά – 91
Άγιος Παύλος – 88
Γύθειο – 74
Καρυές – 62
Πάτρα – 62
Καλάβρυτα – 62
Θεσσαλονίκη – 59

Αυτή η μελέτη της Wikipedia αποκάλυψε επίσης τα πιο ενδιαφέροντα μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο, με τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις. Ο Ben Ittensohn, περιφερειακός διευθυντής της Explore Worldwide, σχολιάζει:

«Η Ελλάδα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη της Ευρώπης: Η εμβάθυνση στην ιστορία ενός τόπου – το να μπαίνεις στα πραγματικά κτίρια και να βλέπεις τους χώρους όπου έλαβαν χώρα ιστορικά σημαντικά γεγονότα, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη του ταξιδιού για εμάς. Έτσι, για να εμπνεύσουμε λίγο την πολιτιστική περιπλάνηση τόσο στην Ευρώπη όσο και πιο μακριά, στραφήκαμε στη μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια του διαδικτύου για να αποκαλύψουμε τα μέρη στον κόσμο που έχουν τις περισσότερες σελίδες Wikipedia να συνδέονται με αυτά. Είτε πρόκειται για πληθώρα μουσείων ή γκαλερί, πολιτική ιστορία, αθλητικές ομάδες, ιστορική σημασία ή όμορφα πάρκα και κήπους, οι προορισμοί που επισημαίνονται στη νέα μας μελέτη παρέχουν στους εξερευνητές πολλά ενδιαφέροντα μέρη και σκηνές για να ανακαλύψουν».

marieclaire.gr