[Τα site της ομάδας West-Media.gr στο διαδίκτυο]

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024 12:29

Σαντορίνη: Πως μπορείτε να συνδυάστε την γευσιγνωσία κρασιού, κάνοντας βόλτα με σκάφος

Η Σαντορίνη, ένα από τα πλέον δημοφιλή νησιά του Αιγαίου Πελάγους, δεν φημίζεται μόνο για τα μαγευτικά του ηλιοβασιλέματα και τη μοναδική θέα στην καλντέρα, αλλά και για την πλούσια ιστορία και τη ζωντανή κουλτούρα του οίνου. Παρακάτω θα ξεναγηθούμε στην οινοποιητική ιστορία του νησιού της Σαντορίνης, συνδυάζονται την βόλτα μας με την ενοικίαση σκάφους, που μπορεί να βρει κανείς εύκολα και να νοικιάσει ψάχνοντας για υπηρεσίες Santorini Boat Tour https://santoriniboatrental.gr/product/half-day-private-cruise/ στο νησί. Είναι ένας μοναδικός τρόπος για να μπορέσει κάποιος να επισκεφθεί τα ιστορικά μνημεία της αρχαίας Θήρας και παράλληλα να έχει μια απαράμιλλη εμπειρία γευσιγνωσίας της οινοποιητικής παράδοσης του νησιού.

Τα σκάφη της εταιρειών Santorini Boat Rental https://santoriniboatrental.gr/ έχουν την βάση τους στο παλιό λιμάνι των Φυρών, όπου εκεί να είναι και η αφετηρία μας. Ξεκινάμε την περιήγηση μας με το σκάφος γλιστρώντας πάνω από τα γαλαζοπράσινα νερά προς τις νότιες παραλίες. Η αστραφτερή θάλασσα που απλώνεται στο Αιγαίο Πέλαγος, κάτω από τον λαμπερό ελληνικό ήλιο, θέτει το τέλειο σκηνικό για μια εξερεύνηση γεμάτη ομορφιά και ιστορία. Το σκάφος κατευθύνεται προς τον Φάρο του Ακρωτηρίου, προσφέροντας πανοραμική θέα στην καλντέρα, ένα φυσικό θαύμα που σχηματίστηκε από μια από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις που έχουν καταγράφει ιστορικά πριν από χιλιάδες χρόνια. Αυτή η διαδρομή δεν αναδεικνύει μόνο τη φυσική ομορφιά της Σαντορίνης αλλά και τη γεωλογική της ιδιαιτερότητα, εκεί που εμφανίζονται οι μοναδικές γεωργικές καλλιέργειες του νησιού.

Καθώς το σκάφος αγκυροβολεί κοντά στην Κόκκινη Παραλία, που πήρε το όνομά της από τους εντυπωσιακούς κόκκινους ηφαιστειογενείς βράχους, συναντάμε το πρώτο μέρος γευσιγνωσίας κρασιού. Το ηφαιστειακό έδαφος της Σαντορίνης, πλούσιο σε μέταλλα και με την μοναδική του σύνθεση, παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλλιέργεια των ενδημικών ποικιλιών του νησιού. Το πιο γνωστό από αυτά είναι το Ασύρτικο, ένα σταφύλι που ευδοκιμεί σε άνυδρες συνθήκες και παράγει κρασιά με χαρακτηριστική ορυκτότητα και οξύτητα. Οι σκληρές συνθήκες καλλιέργειας, με περιορισμένο νερό και χώμα πλούσιο σε μέταλλα, αποτελούν την αιτία που τα σταφύλια έχουν μία ιδιαίτερη συμπυκνωμένη γεύση, που αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο των διάσημων κρασιών της Σαντορίνης.

Μετά την παραλιακή εξερεύνηση, η περιπέτεια συνεχίζεται με μια επίσκεψη στην αρχαία πόλη του Ακρωτηρίου, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του Αιγαίου. Συχνά αναφέρεται ως «Μινωική Πομπηία», αυτός ο προϊστορικός οικισμός διατηρήθηκε κάτω από ηφαιστειακή τέφρα, μετά από έκρηξη που έγινε γύρω στο 1600 π.Χ. Περπατώντας στους καλοδιατηρημένους δρόμους και τα κτίρια, οι επισκέπτες μπορούν να ρίξουν μια ματιά στο παρελθόν και να φανταστούν την ακμάζουσα κοινότητα που κάποτε ασχολούνταν με το εμπόριο, την τέχνη και κυρίως την οινοποίηση. Τα στοιχεία που βρέθηκαν στο Ακρωτήρι δείχνουν ότι οι κάτοικοι ήταν από τους πρωτοπόρους της οινοπαραγωγής στο Αιγαίο, με αποθηκευτικά δοχεία και υπολείμματα σταφυλιών να παρέχουν άμεση σύνδεση με τις αρχαίες αμπελουργικές πρακτικές του νησιού.

Ο επόμενος σταθμός είναι το Κτήμα Αργυρού, ένα οινοποιείο που συνδυάζει παραδοσιακές μεθόδους με σύγχρονη τεχνολογία για να παράγει μερικά από τα καλύτερα κρασιά της Σαντορίνης. Εδώ, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στη σύγχρονη οινοποιητική διαδικασία του νησιού, η οποία έχει εξελιχθεί σε μια εκλεπτυσμένη τέχνη. Μια ξενάγηση στους αμπελώνες αποκαλύπτει τη μοναδική μέθοδο της «κουλούρας», μια παραδοσιακή τεχνική όπου τα κλήματα πλέκονται σε μορφή καλαθιού κοντά στο έδαφος. Αυτή η μέθοδος προστατεύει τα σταφύλια από τους δυνατούς ανέμους και τον έντονο ήλιο.

Επιστρέφοντας στην βάση μας, θα ανοίξουμε μια μπουκάλα Ασύρτικο για να απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα στην καλντέρα, δίπλα σε άλλες γηγενείς ποικιλίες όπως το Αηδάνι και το Μαυροτράγανο. Κάθε γουλιά είναι μια αποκάλυψη της ιστορίας, της γεωγραφίας και της ικανότητας των οινοποιών του νησιού, οι οποίοι έχουν αναδείξει αυτές τις αρχαίες ποικιλίες σταφυλιού σε κρασιά παγκόσμιας κλάσης.