[Τα site της ομάδας West-Media.gr στο διαδίκτυο]

Δευτέρα, 08 Απριλίου 2024 12:06

Ανακαίνιση γραφείου: Τι έπιπλα να επιλέξετε και γιατί πρέπει να στραφείτε στα εργονομικά

Έχετε ένα παλιό γραφείο και σκέφτεστε να το ανακαινίσετε, Ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτείτε κάτι διαφορετικό από αυτό που είχατε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Τα παλιά, κλασικά γραφεία με τις άβολες καρέκλες και τα βαριά ξύλινα έπιπλα έχουν πλέον ξεπεραστεί. Συνήθως, οι επιπλοποιοί της εποχής έδιναν περισσότερο βάση στην εμφάνιση των επίπλων παρά στην λειτουργικότητα. Τότε ήταν της μόδας τα σκαλιστά, περίτεχνα τραπέζια και συρτάρια, μαζί με τα κομοδίνα ή τα ξύλινα μικρά μπαρ που φιλοξενούσαν ποτά ή λικέρ της εποχής για τους συνεργάτες. Επίσης, η σχεδίαση του έπρεπε να αντανακλά την  προσωπικότητα και το γούστο του ιδιοκτήτη. Τα χρόνια όμως πέρασαν και τα πράγματα άλλαξαν. Οι νέες αρχιτεκτονικές τάσεις άρχισαν να επηρεάζουν και να φέρουν τις κλασικές γραμμές, από τις παλιές καρέκλες γραφείου https://www.theodoridi.com/epipla-grafeiou/karekles/ και τα έπιπλα. Τα σχέδια γινόντουσαν όλο πιο λιτά και λειτουργικά, προσαρμοσμένα στις ανάγκες του χρήστη. Βέβαια, η νέα αλλαγή ακολούθησε και την αρχιτεκτονική εξέλιξη των σπιτιών όπως και την μοντέρνα εσωτερική διακόσμηση που επέβαλε τους δικούς της κανόνες από το 1960 και μετά.

Σήμερα, είμαστε στην φάση των πολυλειτουργικών γραφείων, που έχουν πλούσια ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά και διευκολύνουν την εργασία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Πολλά  γραφεία σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπηρετούν τις ανάγκες των εργαζομένων. Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο σε σελίδες με έπιπλα γραφείου https://www.theodoridi.com/ , θα μας βοηθήσει να συγκρίνουμε μια σύγχρονη, εργονομική καρέκλα γραφείου και μία ξύλινη κλασική καρέκλα που αποτυπώνει την πρόοδο που υπήρξε από το χθες στο σήμερα. Επίσης, η εξέλιξη των υλικών έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτή την νέα πραγματικότητα. Πλέον, οι σχεδιαστές επίπλων μπορούν με τα νέα υλικά και την τεχνολογία 3D printing να φτιάξουν σχέδια που κάποτε δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν.

Παρακάτω θα δούμε λοιπόν μερικά σχέδια στα οποία μπορούμε να βασιστούμε και να κάνουμε τη σωστή επιλογή για τα έπιπλα του καινούργιου γραφείου μας.

Εδώ υπάρχουν διάφορες τάσεις που μπορούν να καλύψουν όλες τις προτιμήσεις και τα γούστα των χρηστών. Από industrial σχέδια για τους πιο τολμηρούς, μέχρι rustic και minimal για τους περισσότερο συμβατικούς.

Στην πρώτη κατηγορία η διαμόρφωση του χώρου γίνεται ανάλογα με την δόμηση του κτιρίου και τα υλικά τα οποία είναι φτιαγμένο. Οι σωλήνες και τα συστήματα θέρμανσης είναι φανερά στον χώρο όπως και οι επιφάνειες από τσιμέντο και μέταλλο. Εδώ οι σχεδιαστές προσπαθούν να αναδείξουν μία αισθητική που βγαίνει μέσα από τα ίδια υλικά του κτιρίου, κάνοντας ελάχιστες παρεμβάσεις. Αυτή η σχεδίαση μπορεί να είναι πιο οικονομική από τις υπόλοιπες που απαιτούν μία πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου και επικάλυψη των διαφόρων επιφανειών, συστημάτων θέρμανσης και σωληνώσεων.

Επίσης, η όψη ενός κτιρίου που έχει επιλεχθεί για να φιλοξενήσει το γραφείο μας,  μπορεί να μας επηρεάσει αρνητικά ή θετικά, για το τι θα επακολουθήσει στο εσωτερικό του. Συνήθως οι σχεδιαστές στα νεοκλασικά, διατηρητέα κτίρια προσπαθούν να ακολουθήσουν την κλασική γραμμή και παράλληλα να την παντρέψουν με νέα, μοντέρνα στοιχεία και μοτίβα χωρίς να ξεφεύγουν από την πρακτικότητα και την λειτουργικότητα που πρέπει να έχει ο χώρος.

Όλα τα σύγχρονα έπιπλα μπορούν να προσαρμοστούν στο στυλ και τα υλικά που επιθυμούμε. Για παράδειγμα, αντί για μία κλασική καρέκλα γραφείου, θα μπορούσαμε να  τοποθετήσουμε μια εργονομική καρέκλα, φτιαγμένη από  δέρμα για ξύλο, σε ένα κλασικό minimal γραφείο. Αυτό επιτυγχάνεται γιατί οι εταιρείες φτιάχνουν με τέτοιον τρόπο τα έπιπλα, ώστε με λίγες παρεμβάσεις να μπορούμε να αλλάξουμε την όψη τους, σύμφωνα με τις δικές μας προτιμήσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Απριλίου 2024 12:08