[Τα site της ομάδας West-Media.gr στο διαδίκτυο]

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 14:48

Πως θα πέτυχεις την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σου χωρίς να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη

Σήμερα η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας, είναι μία απαιτητική διαδικασία που θέλει χρόνο και σωστή μελέτη, για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να μην βγούμε εκτός προϋπολογισμού. Όσο παλιά είναι μία κατοικία, τόσο μεγαλύτερες παρεμβάσεις χρειάζονται για να αναβαθμιστεί ενεργειακά. Με την κρίση στα καύσιμα και την ενέργεια τα οικοδομικά υλικά έχουν ακριβύνει σημαντικά κάνοντας το εγχείρημα ακόμα πιο δύσκολο. Πριν ξεκινήσουμε τις αλλαγές στην οικοδομή του σπιτιού θα πρέπει να δούμε τις επιλογές που έχουμε και από που μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα ελαχιστοποιώντας παρεμβάσεις που δεν είναι τόσο αναγκαίες για την ώρα, ή που μπορεί να γίνουν αργότερα.

Πέρα από τα χρήματα που έχουμε να διαθέσουμε, υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης  όπου θα μπορεί να μας καλύψει τα περισσότερα κόστη.  Ένα από αυτά είναι και το πρόγραμμα "Εξοικονομώ" που βγαίνει μια με δυο φορές τον χρόνο και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών στην Ελλάδα. Στόχος του είναι, η επιδότηση διαφόρων εργασιών ανακαίνισης και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Ωστόσο, η άνοδος των τιμών στα καύσιμα έχει αυξήσει και τις τιμές στα οικοδομικά υλικά δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος και πολλές καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων. Ας δούμε λοιπόν την σχέση του "Εξοικονομώ" με τα οικοδομικά υλικά:

Επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών:

Μείωση συμμετοχής: Η άνοδος τιμών καθιστά δυσκολότερη την υλοποίηση των απαραίτητων εργασιών για πολλούς ιδιοκτήτες, μειώνοντας την συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Αύξηση κόστους: Ο προϋπολογισμός του "Εξοικονομώ" ίσως μην επαρκεί πάντα για να καλύψει όλες τις ενεργειακές αναβαθμίσεις που χρειάζεται μια κατοικία, θέτοντας σε κίνδυνο την ολοκλήρωση των έργου.

Αναστολή εργασιών: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εργολάβοι ίσως αναγκαστούν να αναστείλουν ή να ακυρώσουν εργασίες λόγω δυσκολίας στην εύρεση υλικών ή στην αλλαγή του αρχικού προϋπολογισμού.

Δυνατές λύσεις:

Αναπροσαρμογή προϋπολογισμού: Αύξηση των επιδοτήσεων ή αναθεώρηση των επιλέξιμων δαπανών, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τιμές υλικών.

Ενίσχυση ελέγχων: Θέσπιση αυστηρότερων ελέγχων για την αποφυγή "φουσκωμένων" τιμολογίων και εκμετάλλευσης του συστήματος.

Εναλλακτικές λύσεις: Προώθηση οικονομικών και εύχρηστων υλικών που προσφέρουν ικανοποιητική θερμομόνωση με χαμηλότερο κόστος. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει η κυβέρνηση να εγκρίνει την χρήση ανακυκλώσιμων ανταλλακτικών συστημάτων θερμομόνωσης, στεγανοποίησης κτλπ.

Ενημέρωση και υποστήριξη: Ενημέρωση των πολιτών για τις διαθέσιμες επιλογές και παροχή υποστήριξης για την επιλογή κατάλληλων υλικών και εργολάβων. Θα μπορούσε ο κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται να συμμετέχει στο πρόγραμμα, να μπαίνει σε μια πλατφόρμα και να επιλεγεί τους διαθέσιμους εργολάβους και τεχνίτες που υπάρχουν στην περιοχή του και είναι γραμμένοι στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ".

Μα αυτόν τον τρόπο ο κάθε ιδιοκτήτης θα μπορούσε να πάρει μια σωστή καθοδήγηση απο ειδικούς επαγγελματίες και να αξιολογήσει καλυτέρα τα σημεία εκείνα που θα χρειαστεί να αναβαθμίσει ενεργειακά στο σπίτι του γλιτώνοντας έτσι επιπλέον έξοδα.

Η άνοδος τιμών στα οικοδομικά υλικά θέτει σε δοκιμασία το πρόγραμμα "Εξοικονομώ".

Απαιτούνται άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητάς του προγράμματος. Η προσαρμογή στις νέες συνθήκες, η ενίσχυση των ελέγχων και η προώθηση οικονομικών λύσεων κρίνονται πλέον απαραίτητες για την επίτευξη του στόχου, όσον αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 14:50